Přejít k obsahu

Sportovcům ZČU se v zimě dařilo

Sportovní rok vysokoškolských soutěží začal pěkně zostra. A studenti reprezentující Západočeskou univerzitu v Plzni byli na těchto vrcholných akademických soutěžích zase vidět.

            Nejprve se malá výprava atletů vypravila do Prahy na akademické mistrovství ČR v hale, odkud přivezla tři cenné kovy. Zlato vybojovali Josef Adámek (FPE) ve skoku vysokém, Anna Suráková (FPE) v běhu na 800 m, když ve finiši udolala českou reprezentantku Ladu Vondrovou. Stříbrnou placku pak přidal ve skoku dalekém student prvního ročníku fakulty ekonomické David Jodl.

Na atlety navázali svým akademickým mistrovstvím také běžci na lyžích. Pětičlenná výprava ZČU si z tohoto klání na tratích v Novém Městě na Moravě přivezla rovných pět medailí. Vše začalo závodem smíšených štafet, kde startují v jednom týmu dva muži a jedna žena. Za naši univerzitu běželo stejné trio jako v minulém roce ve složení Martin Vlček (FEK), Barbora Beroušková (FPE) a Martin Kočandrle (FZS). A stejně jako loni i letos brali za svůj výkon stříbro.

V dalších dvou závodech drželi prapor ZČU hodně vysoko hlavně student fakulty zdravotnických studií Martin Kočandrle a Petra Vitáková z fakulty ekonomické. Oba získali dva individuální cenné kovy, M. Kočandrle stříbro na 20 km volně a bronz na 10 km klasicky. Petra Vitáková byla ještě o chlup úspěšnější, když brala zlato za 10 km volně a stříbro na 5 km klasicky. Nepočetná výprava ZČU se tak stala nejúspěšnější výpravou mistrovství a šňůra medailí z běhu na lyžích trvá dál již od roku 2004, tedy neuvěřitelných 20 let.

Jedno z akademických mistrovství ČR se pod taktovkou Katedry tělesné výchovy a sportu a především Mgr. Valachoviče uskutečnilo na půdě ZČU, resp. KTS v Plzni. A také na tomto lukostřeleckém šampionátu zůstalo pár cenných kovů v západočeské metropoli. A to především díky sesterské dvojici Marie a Johany Horáčkových. Olympionička a starší z obou sester Marie si vystřílela zlato v jednotlivcích a společně se sestrou stříbro v týmech, mladší Johana pak přidala ještě bronz v jednotlivcích. Úspěšné sestry pak doplnil ještě třetím místem a bronzovou medailí v jednotlivcích Daniel Cajthaml (FAV).

            Na závěr slovo pana Červenky, vedoucího KTS, která se na účasti našich reprezentantů organizačně, materiálně a personálně na většině akademických šampionátů podílí: „Jsme rádi, že na ZČU jsou stále skvělí sportovci, ochotni skloubit studium se sportem, kteří rádi reprezentují naši univerzitu. Za to si určitě všichni zaslouží pochvalu a gratulaci“.

 

 Ondřej Vodrážka


22.02.23
Back

Patička