Přejít k obsahu

Měsíční vytrvalec ZČU v číslech

Měsíční vytrvalec 

fotogalerie

Akci „Měsíční vytrvalec“ vymyslela a zorganizovala Katedra tělesné výchovy Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni v době covidu, kdy se přešlo z prezenční výuky na výuku distanční a zároveň byly zakázany volnočasové aktivity. Výzva „Měsíční vytrvalec“ byla zahájena v pondělí 19.10. a skončila 16.11., kdy byly vyhlášeny výsledky.

Cílem výzvy bylo dostat účastníky od monitorů, zlepšit jim náladu a zvýšit sounáležitost studentů, zaměstnanců a absolventů mezi sebou a svými fakultami. Měsíční vytrvalec vzbudil ohromný zájem. Do premiérového ročníku se zapojilo 1024 vytrvalců, což několikanásobně předčilo naše očekávání. V disciplíně chůze/běh se zapojilo 967 lidí a v disciplíně kolo/koloběžka sportovalo 230 lidí. Mnoho jedinců vystoupilo ze své komfortní zóny a navzdory kolikrát nepříznivému počasí předváděla skvělé výkony.

Absoltním vítězem výzvy se stala naprosto zaslouženě Fakulta zdravotnických studií, která získala 115 bodů, druhá Fakulta strojní 109 bodů a třetí Fakulta pedagogická 103 bodů. Soutěžící z FZS projevovali největší vášeň (navzdory praxím v Covid centrech apod.) ze všech fakult po celou dobu soutěže, zejména o víkendech. Vítězná fakulta vyhrála titul „Měsíční vytrvalec“, putovní banner a 2 sudy piva.

Do výzvy se zapojili studenti, zaměstnanci a absolventi různých věkových skupin od 18 do 65 let. Za zmínku stojí i zapojení reprezentantů ČR: Marie Horáčková - lukostřelba, Denis Rugovac – dráhová cyklistika, Veronika Kubínová - MTBO – mountain bike orienteering, paralympijská reprezentatnka v plavání Vendy Dušková. Zapojili se také studenti, kteří jsou v současné době na Erasmu v Portugalsku.

Soutěžící celkově zdolali 70 147,6 km, v kategorii kolo/koloběžka 26 945,54 km a v kategorii chůze/běh 43 202,1 km.

Nejlepší výkony

Jméno a Přijmení

Fakulta

Disciplína

Nejlepší výkon

Simona Lejsková

Fakulta zdravotnických studií

Chůze a běh

400,38 km

Jakub Žiška

Fakulta zdravotnických studií

Chůze a běh

375,16 km

Šimon Řezník

Fakulta aplikovaných věd

Kolo a koloběžka

1496,62 km

Veronika Kubínová

Fakulta pedagogická

Kolo a koloběžka

845,7 km

 

Průběh soutěže:
Soutěž byla vyhlášena v pátek 16.10. s začátkem od pondělí 19.10. Dokonce již o víkendu před soutěží se začali soutěžící zapojovat do výzvy a posílat své výkony. Během prvního týdne se zapojilo přes 500 lidí. Logika věci velela, že čím horší bude počasí, tím méně lidí se bude zapojovat. Opak byl pravdou. Druhý týden sice byla účast trochu slabší a výkony se nevyrovnávaly těm z prvního týdne, nicméně ve třetím týdnu se výzva znovu nastartovala. KTS ve třetím týdnu vymyslela soutěž o extra body, které dostanou ti, kteří ujedou/ uběhnou za den nejvíce kilometrů v obou disciplínách a extra body za nejvíce ujetých/uběhnutých kilometrů za celý týden. V disciplíně chůze/běh je získali studenti z FZS, kdy Simona Lejsková ušla za jeden den neuvěřitelných 60,3 km a Jakub Žiška ušel za celý týden 179,52 km. V disciplíně kolo/koloběžka urvali extra body studenti z FST. Nejvíce kilometrů za jeden den ujel Nick Newiak, který strávil v sedle více jak 10 hodin a překonal hranici úctyhodných 202,5 km! Jan Šandera ujel v tomto týdnu 577,15 km a jednoznačně opanoval tuto soutěž.
Celá soutěž byla velmi vyrovnaná a tak v závěrečném týdnu neměl nikdo nic předem vyhrané. Poslední týden přinesl obrovské drama. Výkony účastníků se zlepšovaly a lidé už neposílali jen 5 km vycházky, ale i 20 – 40 km. Na kolech cyklisté jezdili okolo 40 - 90 kilometrů. Zároveň byla opět vyhlášena soutěž o extra body, tentokrát však o největší nastoupané převýšení.

Studenti z FZS znovu ukázali obrovskou touhu vyhrát tuto vývzu a dali do toho úplně všechno (místy to hraničilo s masochismem). Simona Lejsková nastoupala 2 735 metrů a jednoznačně vyhrála soutěž extra bodů v chůzi a Jakub Žiška nastoupal na kole 4 166 metrů, kdy vyjel 6x (ano šestkrát!) na nejvyšší horu Krušných hor Klínovec. Právě díky těmto výkonům nakonec vyhrála Fakulta zdravotnických studií celou soutěž, kdy předčila druhou fakultu v pořadí Fakultu strojní o 6 bodů a třetí Fakultu pedagogickou o 12. Čtvrtý týden se v počtu nachozených/ujetých kilometrů téměř vyrovnal tomu prvnímu. Tento fakt bereme jako obrovský úspěch.

Nejlepší běžci v disciplíně chůze/běh obdrží od KTS poukázku na nákup běžecké obuvi v hodnotě 2000 Kč do Lion Sportu.

Nejlepší cyklisti od KTS dostanou cyklistický dres “Měsíční vytrvalec”.

Ceny předáme před katedrou KTS FST, kde bychom zároveň, až to situace umožní, tento úspěch chtěli se všemi oslavit.

celkem


24.11.20
Zpět na seznam aktualit

Patička